Det ene øjeblik er de født, og det næste øjeblik spæner de rundt i huset. De første år af dit barns liv udvikler han/hun sig motorisk utrolig meget.
Vi har samlet en lille oversigt over forskellige milepæle i dit barns motoriske udvikling.
Husk at alle børn motorisk udvikler sig forskelligt. Der er ikke nogen præcis facitliste for, hvad dit barn skal kunne hvornår. Alle børn er unikke og udvikler sig unikt. Hvis du er i tvivl om dit barns motoriske udvikling, så kontakt din sundhedsplejerske eller egen læge.
LÆS OGSÅ: Babys kognitive udvikling: Hvornår kan mit barn hvad?
Ved 3-6 måneder begynder baby at kunne vende sig. Som nyfødt skal dit barn lære sin egen krop at kende. Dette betyder især den motoriske styring og kontrol af ben og arme
Dit barn begynder at bruge sine ben og arme til at støtte sig med. Mange babyer begynder at vende sig ved, at de tager fat i deres egne fødder, og pludselig ligger de på siden eller på maven. Vægten har simpelthen fået trillet dem rundt. Vupti
Derefter går der ikke lang tid før dit barn lærer at vende sig bevidst. Allerede ved 6 måneder kan dit barn vende sig, og bevæge sig motorisk om sin egen akse.
Som nyfødt har dit barn ikke nok styrke i kroppen til at holde sit eget hoved. Det er derfor vigtigt, at du i de første måneder støtter dit barns hoved med en hånd, når du løfter ham/hende
Når baby er mellem 4-6 måneder gammel, begynder han eller hun at få styrken i nakken til at holde sit hoved selv.
Dit barn vil tidligt selv begynde at forsøge at løfte sit hoved, når han/hun ligger på maven. Bryder din baby sig ikke om at ligge på maven og træne nakkemuskler, kan du bruge en ammepude som hjælp til at støtte dit barn under brystet i den første tid
Ammepuden skal ikke bruges som en erstatning for den naturlige træning af musklerne, men skal blot støtte dit barn indtil det er stærk nok til at ligge selv.
SÅDAN GØR DU: Læg ammepuden under dit barns bryst, så det kan løfte armene foran puden og bruge dem til at presse sig lidt opad på puden, så hovedet løftes. Stil evt. en farverig bamse eller andet spændende foran din baby, så han/hun ikke mister tålmodigheden for hurtigt. Du kan også selv ligge dig på maven foran din baby og pludre lidt, synge eller lave sjove ansigter.
Når dit barn har lært at vende sig, går der ikke lang tid før det begynder at trille
Mellem 4-6 måneder begynder dit barn bevidst at gribe ud efter ting. I forbindelse med dette begynder baby også ofte at trille. Han/hun bliver simpelthen så ivrig efter at få fat i tingene, at han/hun triller rundt. For at hjælpe dit barn med at trille, kan I lege trilleleg
SÅDAN GØR DU: Når dit barn ligger på ryggen, kan du svøbe det ind i et babytæppe og forsigtigt rulle ham/hende ud. De fleste børn elsker at tumle rundt, og derfor vil rullebevægelsen være sjov og motorisk hjælpende. Det vil også stimulere babys sanser, så han/hun lærer, hvilken vej vi vender, og hvornår vi ændrer retning eller tempo. Du kan også lægge en utrolig spændende genstand foran dit barn (det kunne være din mobiltelefon eller fjernbetjeningen), så du motiverer lidt ekstra.
OBS: Nogle babyer triller mindre end andre, og det er helt normalt. Er du bekymret, bør du altid tage fat i din læge eller sundhedsplejerske.
Mellem 5-9 måneder begynder babyer at forsøge at sidde selv. Nogle babyer lærer hurtigt at sidde selv, mens andre lige skal bruge lidt ekstra tid. Sidder din baby ikke selv, er det vigtigt, at du ikke forsøger at “træne” din baby til at sidde selv. Når din baby ligger på sin mave eller ryg, træner han/hun netop de muskler, der bruges til at sidde selv. Når din baby har lært at sidde selv, kan du give ham/hende lidt ekstra støtte med f.eks. en barnevognspude eller en ammepude.
LÆS OGSÅ: Tigerspring: Hvad er det, og hvordan tackler du det?
Uanset om dit barn kommer frem ved at rykke sig frem på numsen eller om din baby “krabber” sig frem, så er det et forsøg på at kravle. Det mest almindelige er at dit barn begynder på dette når det er de 7-11 måneder. Nogle før, andre senere. At få de små ben og arme til motorisk at arbejde sammen, kan være en smule svært. Nogle babyer kravler eller skubber sig baglæns, før de lærer at sætte den rigtige hånd foran den anden og komme fremad. Andre babyer springer kravlestadiet helt over, og begynder at gå meget tidligt – til lidt frustration for forældrene, da de så er “all over the place” ;).
Efter 12 måneder begynder din baby at have godt styr på kroppen. Hans/hendes muskler er blevet stærkere og med den voksende nysgerrighed for omverden, nærmer vi os hastigt de første skridt. Dit barns motoriske sammenspil mellem ben og arme fungerer nu så godt, at det nu kan holde balancen, når han/hun står op. Og før du ved af det, bliver babys første skridt taget. De fleste babyer tager sine første skridt og begynder at gå selv når de er mellem 10-15 måneder
De første skridt er for mange forældre den største motoriske milepøl. Efter det første skridt finder du også som forælder hurtigt ud af, hvor hurtigt (nogle gange for hurtigt ;)) en baby kan bevæge sig.
Uanset om din baby følger disse milepæle eller han/hun har sit helt eget tempo, så er det som forælder helt fantastisk, at se sit barn udvikle sig. En hyggelig og sød måde at huske disse øjeblikke på, er ved at notere milepælene. Det kunne fx være i "Mine første år" bog. Perfekt til at kigge i sammen med dit barn senere i livet.