Endelig står du her, på den anden side af fødslen, med dit lille barn i armene. Måske du føler dig helt høj af lykke. Måske du føler dig fuldstændig overvældet. Måske du bare føler, at du kunne sove i en uge.
De første dage og uger efter fødslen er en helt særlig tid - rå, sårbar og livsomvæltende. Du har lige været igennem den største præstation i dit liv, så i denne særlige tid – det såkaldt fjerde trimester – har din krop brug for ekstra meget kærlighed, hvile og omsorg, så du langsomt kan lande i dig selv igen.
Undervejs i din graviditet bygges hormonerne langsomt op i din krop, og kort efter fødslen tager de et massivt styrtdyk. Dét, i kombination med søvnunderskud og den helt nye verden det er, at blive mor, kan føles meget overvældende. Så giv dig selv tid til at lande i den første tid efter fødslen. Du har ikke travlt. Og giv din krop masser af tid og ro til at komme sig.
Undervejs i graviditeten vil din livmoder vokse i takt med, at din baby vokser inde i maven. Når du har født, skal din livmoder trække sig sammen, så den kommer tilbage til udgangspunktet igen - denne sammentrækning af livmoderen kaldes efterveer og opleves typisk 1-2 døgn efter fødslen.
Mange kvinder oplever særligt intense efterveer imens de ammer. Det skyldes, at der ved amning frigives det samme hormon, som får livmoderen til at trække sig sammen.
Når du får efterveer og livmoderen trækker sig sammen, har det den fantastiske effekt, at det er med til at stoppe blødning efter fødslen. Uanset om du har født ved kejsersnit eller vaginalt vil du kunne opleve at have efterveer.
Mange kvinder bliver overraskede og overvældede over at få veer på den anden side af fødslen, hvis de ikke har været forberedt på, at det er helt naturligt og en del af det at føde et barn. Det er dog meget forskelligt hvordan det føles at have efterveer.
Nogle kvinder mærker ikke særlig meget til efterveerne, måske kun som en murren, imens andre oplever det meget intenst - næsten som veerne i starten af deres fødsel. Hvis du oplever meget kraftige efterveer må du gerne tage Panodil, men i mange tilfælde vil det også kunne hjælpe med en varmepude, ro og hvile samt fokus på din vejrtrækning.
Din mælk løber som regel til 24-72 timer efter fødslen. Når mælken løber til, vil mange kvinder opleve tydelige fysiske forandringer i deres krop, som skyldes alle de hormonelle forandringer, der finder sted i kroppen.
Først og fremmest vil mange kvinder opleve, at deres bryster bliver meget store og spændte og det kan være meget ubehageligt og for nogle smertefuldt, når mælken løber til, fordi det spænder så meget i brystet.
Foruden brystspændinger er det helt normalt at opleve kraftige svedeture og meget tør mund. Hvis dine bryster er meget spændte og ømme, kan du med fordel massere dem let under den varme bruser og forsøge at håndudmalke lidt, for at tage de værste spændinger.
LÆS OGSÅ: Amning, sådan kommer du godt i gang.
Når mælken løber til, vil mange kvinder også opleve at blive ramt af de såkaldte baby blues.
De mange hormonelle forandringer kroppen gennemgår – kombineret med manglende søvn – rammer mange på og omkring dagen, hvor mælken løber til. Altså et par dage efter fødslen. Her er det helt normalt at opleve, at du græder over de mindste ting og måske slet ikke forstår, hvorfor du græder.
Det er helt normalt at opleve disse pludselige og uventede tudeture i den første tid efter fødslen. Hvis de svære følelser bliver for overvældende og meget hyppige, er det altid en god idé at række ud efter hjælp til at håndtere følelserne.
Når du har født, har du et stort, indvendigt ”sår” på størrelse med en frokosttallerken inde i din livmoder, der hvor moderkagen har hæftet på livmodervæggen. Uanset om du har født vaginalt eller ved kejsersnit, vil du bløde fra dette sår i tiden efter fødslen.
Det er meget individuelt, hvor meget og hvor længe du bløder, men blødningen vil typisk være aftaget helt inden for 6-8 uger. Det vigtige er, at blødningen er aftagende i dagene og ugerne efter fødslen.
Omkring 10. dagen kan du opleve en lidt kraftigere blødning, når sårskorpen fra livmoderen falder af. Du vil også kunne opleve nogle klumper, såkaldte koagler, i blodet. Det kan virke ret overvældende, men er helt normalt og ganske ufarligt, når blot de ikke er større end et æg.
Hvornår du må begynde at træne eller dyrke motion efter fødslen, afhænger af din fødsel og din krops evne til at hele. Nogle kvinder kan begynde at træne allerede 4 uger efter fødslen, mens andre først kan begynde at træne 4 måneder efter fødslen.
Er du i tvivl, er det en god ide at vente til du har været til dit 8 ugers tjek ved lægen. Har vil han/hun kunne se, om dit underliv er helet. Derudover skal du selvfølgelig mærke efter, om du har energi og overskud.
Du vil også kunne opleve, at du kan begynde at bløde igen, hvis du laver noget aktivitet, som er for fysisk krævende af dig endnu. Det er et signal fra din krop om, at du skal tage den med ro lidt endnu, indtil din krop har fået lov til at hele helt op.
Hvornår du får din menstruation igen efter fødslen, er der ikke noget svar på – der kan gå alt fra en måned til halvandet år eller endda mere.
Hvis du ammer kan det være med til at udsætte, hvornår du får din menstruation igen, men det er ikke nogen garanti. Derfor forholder det sig heller ikke sådan, at du ikke kan blive gravid, så længe du ammer. Din menstruation kan sagtens komme igen og hermed vil du igen kunne blive gravid.
Har du født vaginalt er det meget normalt at være øm og hævet i underlivet. En rigtig god måde at lindre er ved at anvende isbind, som du på forhånd kan forberede så de er klar når du har født.
Du laver dine egne isbind ved at væde et bind med vand fra hanen og smide det i fryseren – helt simpelt. Når du skal bruge dem, er det vigtigt, at du kommer noget stof udenom bindet, så du ikke får det frosne bind i direkte kontakt med huden.
Det er helt forventeligt, særligt som førstegangsfødende, at man vil opleve en grad af bristning i mellemkød eller kønslæber under fødslen. Det er noget som mange kvinder frygter, men det er meget sjældent, at det kan mærkes når det sker, ligesom det sjældent skaber komplikationer efter fødslen.
Om du brister under fødslen afhænger af mange forskellige faktorer fx hvor hurtigt fødslen går, elasticiteten af vævet og om baby forløses vha. sugekop. Hvis du er bristet, vil du blive syet med stor omhu, så alt kan vokse fint sammen igen.
De første toiletbesøg efter fødslen kan være meget grænseoverskridende. Du kan måske opleve en intens tyngdefornemmelse og en følelse af, at dit underliv er ved at falde ud – men bare rolig, det sker ikke!
Det kan hjælpe, hvis du støtter dit mellemkød lidt, gerne med en lun klud, så du har en følelse af, at du holder det hele ”på plads”. Og det kan også være behageligt at sidde med fødderne op på en skammel. Du kan også med fordel bruge en skylleflaske, så du ikke behøver ikke skulle tørre dig med papir, hvilket for nogen kan føles ubehageligt.
Oplever du deciderede smerter i underlivet, eller føler du, at noget ikke er, som det skal være, bør du altid kontakte dit fødested. Det gælder også, hvis du mærker smerter ved sex eller generelt føler, at din skede ikke er blevet normal igen efter fødslen.
Hvis du føler, at du bliver ved med at mærke en kraftig tyngdefornemmelse, eller at du har svært ved at knibe og holde på vandet, kan det være en rigtig god idé at kontakte en gyn.obs.fysioterapeut, som er specialiseret på området. Det er ikke meningen at du skal have smerter, inkontinens eller andre gener efter du har født.
Mange gravide og nybagte mødre vil stifte bekendtskab med hæmorider.
Det er helt normalt at opleve hæmorider under graviditeten eller at få hæmorider efter fødslen. Under fødslens pressefase vil der være en stor belastning på området omkring endetarmen, hvilket kan resultere i hæmorider.
Mange kvinder døjer også med forstoppelse i tiden efter fødslen, som bl.a. skyldes en nedsat bevægelse i tarmene. Derudover anbefales det at tage jerntilskud, hvilket yderligere kan have forstoppelse som bivirkning.
Har du forstoppelse, er der større risiko for, at du vil få hæmorider. Det er derfor en god idé, at du spiser en fiberrig kost i din efterfødselstid, som kan være med til at mindske risikoen for forstoppelse.
Det gode er, at hæmorider er ganske ufarlige. Men gør den ondt, er det selvfølgelig vigtigt, at gøre noget ved det, så det ikke går ud over din livskvalitet.
Som nybagt mor har det stor betydning for både din kropslige heling og velvære, at du spiser mad, som nærer både din krop og dit sind. Din krop har været – og er – på et enormt arbejde og har brug for næringsrig mad for at hele – ikke mindst hvis du ammer og skal kunne producere mælk til din baby.
Du kan med fordel sørge for at få en kost fyldt med gode fedtstoffer fra fx kerner, nødder, olier osv., kulhydrater som giver energi samt godt med proteiner.
Mange nybagte mødre oplever problemer med fordøjelsen. Her kan det hjælpe at spise tørret frugt og svesker. Også fiberrig mad samt varm, blød mad som fx gryderetter, supper, grød osv. kan hjælpe fordøjelsen godt på vej og virke helende på din krop.
Det er også vigtigt, at du får rigeligt med væske – ikke mindst hvis du ammer. Kan du lide te, så drik gerne dejlig, varm urtete, som både giver varme og næring til din krop.
Og så kan det være en rigtig god idé, at have skabene godt fyldt op med snacks, som er lette at spise med én hånd, så du er sikker på at du får noget næring i løbet af dagen på de dage, hvor du sidder meget i sofaen og ammer.
Du kan med fordel indrette dig på en måde, så du altid kan have lidt at spise og drikke ved hånden ved sofaen, sengen og hvor du ellers typisk vil befinde dig med din baby i den første tid efter fødslen.
Skrevet i samarbejde med Barselsrummet og Philips Avent.
Om Barselsrummet: Barselsrummet er stiftet af Louise (Post Partum Doula og slyngevejleder) og Sascha (Jordemoder og ammevejleder) og er til dig, der ønsker en tryg start på livet som mor samt et vellykket ammeforløb.