Gæsteindlæg forfattet af folkene bag Babyhelp.dk.
Rigtig mange vælger desværre at droppe at rejse i perioden, efter de er blevet forældre. Det skyldes uden tvivl, at mange finder det angstprovokerende at skulle rejse med en baby på slæb. Det er der formentlig flere grunde til.
Dels ønsker mange at være hjemme i den trygge andedam, i tilfælde af at der skulle ske noget med baby, som kræver lægelig assistance. Derudover finder mange nok også selve rejsen uoverskuelig, når det er med et spædbarn på slæb. Ingen ønsker for eksempel at være den person, der har slæbt en grædende baby med på et fly.
Selvom der rigtigt nok er en række argumenter imod at drage på udenlandseventyr med en baby på slæb, mener vi, at en ferie med din baby byder på så mange gode ting. Du skal vende det døve øre til argumenterne imod rejsen og tage afsted.
Et af argumenterne hertil er, at en rejse altid fungerer som en positiv energiindsprøjtning. En rejse kan være yderst sund for et forhold, da det typisk er i forbindelse med ferier, man atter får tid til og mulighed for at nyde hinanden, hvilket som regel fører til en genopblomstring af forelskelsen.
Derudover er det vigtigt, at minde sig selv om, at ingen udfordringer er så store, at de ikke kan håndteres – heller ikke på en ferie i et fremmed land. Det kræver ganske enkelt blot, at man forbereder sig grundigt og tager sine forholdsregler.
Hvis du er enig med os, og ikke ønsker at give afkald på den glæde, som det er at rejse, anbefaler vi dig, at du pudser læsebrillerne og fortsætter det, du har gang i lige nu.
Herunder giver vi dig nemlig 7 skarpe tips, der vil gøre din rejse med baby væsentligt lettere og mere gnidningsfri.
LÆS OGSÅ: "Tigerspring: Hvad er det og hvordan tackler du det?".
1) Planlæg rejsen grundigt
Er du spontan og eventyrlysten af sind, har du sikkert haft en laissez faire-tilgang til at rejse førhen. Du har formentlig taget tingene hen ad vejen og løst problemerne, når disse opstod.
En sådan mentalitet har uden tvivl haft positive følgevirkninger for dit fortidige jeg. Det har sandsynligvis bevirket, at du har følt dig fri som en fugl, samt gjort dine rejser mere spændende og interessante.
Selvom en sådan tilgang førhen har været succesfuld og givende for dig at indtage, så går den desværre ikke længere, efter du er blevet forælder. For lidt koordineringsarbejde og for meget spontanitet er nemlig ikke en god cocktail, når man rejser med en baby.
Babys velbefindende betinges nemlig af struktur og trygge samt faste rammer. Derfor er det ekstremt vigtigt, at du planlægger din kommende rejse ned til mindste detalje. Fly og hotel skal ganske enkelt bare bookes på forhånd, så du ved, hvad der venter.
Du bør vælge et børnevenligt hotel, hvor der er andre familier og forhold, der gør det lettere for dig at være afsted. Et hotel med halv- eller helpension kan anbefales, da du dermed slipper for at skulle bruge energi på at finde spisesteder.
Du kan med fordel planlægge, hvad dagene skal gå med. Vær dog opmærksom på, ikke at fylde for meget i kalenderen. At være forælder er nemlig tidskrævende, da der skal være plads til en masse faste rutiner.
2) Pak alt det nødvendige, men KUN det nødvendige
Når du skal rejse med din baby for første gang, er der nogle helt andre ting, der skal i kufferten end før. Du har dog næppe meget mere bagageplads at gøre godt med end ved tidligere rejser. Derfor handler det virkelig om at holde tungen lige i munden under pakningen.
Der findes en masse babyudstyr, som du IKKE kan undvære, og det skal du naturligvis have med.
Vi anbefaler at du, allerede et par uger inden ferien, begynder at notere hvilke babyprodukter du ikke kan undvære.
Et godt tip er, at du sørger for altid at have papir og blyant på dig. I løbet af en dag med din baby vil du blive mere bevidst om, hvilke produkter du bruger hyppigst, og som du derfor ikke kan undvære. Notér disse produkter ned løbende, så får du lavet en fin pakkeliste, som formentlig sørger for, at du ikke glemmer noget vigtigt.
Hvis du har små børn med som måske ikke behøver en voksenseng, men som er for store til at sove i en børneseng, er Stokke JetKids Cloudsleeper rejsesengen altså helt genial. Den er også smart hvis dit barn skal overnatte hos bedste forældre.
Det er dog i den sammenhæng vigtigt at indskyde, at du ikke bør pakke babyudstyr, som du let vil kunne få fat i det land i skal på ferie i.
Dette hænger sammen med, at du uden tvivl kommer til at kæmpe med at få bagagepladsen til at række. Derfor er det vigtigt at du ikke pakker noget overflødigt.Udstyr som vådservietter, bleer og så videre behøver du eksempelvis ikke pakke for meget af, da det er produkter, som kan købes i samtlige lande.
Hvis du er helt på bar bund angående pakningen, kommer der herunder lidt inspiration til, hvad du skal have til din baby på rejsen.Vi har opdelt pakkenellikerne i ’need to have’ og ’nice to have’.
3) Få forventningsafstemt inden rejsen
Hvis du og din baby rejser sammen med flere – eventuelt din partner – er det vigtigt, at der forventningsafstemmes inden rejsen.
Der findes blåøjede mennesker, der tror, at en rejse med baby kan blive nærmest identisk med vedkommendes rejse til Sunny Beach for otte år siden. Sådan er virkeligheden bare ikke! En rejse med baby vil altid være markant anderledes end en rejse uden. Det skal både du og din partner indstille jer på.
Vi anbefaler, at I tager en snak om, hvad I hver især forventer jer af rejsen. Hvis din partner tror, at I kan tage på lange udflugter og jagte adrenalinkicks med vilde aktiviteter, kan han godt tro om igen, for det går simpelthen ikke.
Det er ikke, fordi I ikke kan opleve noget – det kan I sagtens – men det skal være på babys betingelser. Det indebærer altså, at eksempelvis udflugter ikke kan vare hele dage.
At en rejse med baby er anderledes end en rejse uden, er noget langt de fleste kan acceptere, så længe denne erkendelse er opnået inden afrejse.
Problemet opstår nemlig, hvis den ene part drager afsted med en masse forventninger, der ikke kan indfries. Sker dette, vil der undervejs opstå konflikter, og så bliver ferien bare sværere at nyde.
4) Forbered jer grundigt på flyveturen
Hvis jeres rejse med baby involverer en flyvetur, er der en række forhold, I bør være opmærksomme på, hvis I ønsker at ruste jer bedst muligt til turen.
Skal større børn med på flyveturen, anbefaler vi du også læser: "Guide: Flyv afsted med dit barn".
Inden I ankommer til lufthavnen
Allerede inden I ankommer til lufthavnen, er der en del praktiske ting, som I skal have styr på. Eksempelvis skal I sørge for at få lavet et pas til jeres barn; mange ved ikke, at selv helt små børn skal have et pas, men det skal de altså. Sørg derfor for at få bestilt et hos Borgerservice. Og gør det i god tid, da der kan være en del ventetid – særligt i sommerperioden.
Der kan være ret stor forskel på de forskellige flyselskabers regler for spædbørn ombord på fly. Derfor bør I sætte jer ind i reglerne for det flyselskab, som I skal rejse med. Reglerne vil I stensikkert kunne finde på flyselskabets hjemmeside.
Når I er i luften
Hvis du har været ude at flyve før, så ved du, at særligt ørerne påvirkes under letning og landing. Selvom de fysiske symptomer er irriterende, er det ikke udfordrende for en voksen at håndtere disse og bevare roen – det kan det til gengæld være for en baby, der af gode grunde ikke forstår, hvad der foregår.
Måske har du hørt, at det kan hjælpe på propper i ørerne at gumle lidt på tyggegummi. Desværre vil det være ret så uansvarligt at fodre baby med et par Jenka-stykker. Der er dog heldigvis også andet end at tygge tyggegummi, der kan mildne og forhindre propper i ørerne.
Når baby ammes, vil risikoen for, at baby føler øreubehag mindskes, hvorfor letning og landing ikke er nogen dumme tidspunkter at amme sin baby på. Hvis du ikke ammer, kan du prøve med en sutteflaske. Er din baby ikke sulten, så sørg for, at han eller hun har en sut i munden, når flyet letter og lander.
Baby begynder at skrige – hvad gør jeg?
Hvis du er, som folk er flest, frygter du, at din baby begynder at græde helt utrøsteligt ombord på flyet i 10 kilometers højde.Vi vil ikke lyve for dig.
Sker det, er det ikke nogen rar situation.Du vil uden tvivl påkalde dig en masse uønsket opmærksomhed, men inden du graver dig helt ned i et hul af skam, bør du berolige dig selv med, at det ikke er din skyld, at din baby græder.
Så længe du har sørget for, at din baby er iført en ren ble, er mæt og velstimuleret, har du jo gjort, hvad du kunne for at bevare din babys gode humør.
Og at det ikke er din skyld, at din baby græder, ved de fleste af dine medpassagerer heldigvis godt.
Mange af dem vil sikkert kunne spejle sig i dig, og derfor vil de ikke kigge på dig med bebrejdelse i blikket, men derimod med sympati.
At din baby begynder at græde undervejs, kan være yderst svært at forebygge. Dog er det – som bemærket tidligere – vigtigt, at baby er iført en ren ble, er mæt og bliver stimuleret i det behov, som er nødvendigt.
LÆS OGSÅ: "Tips til at flyve med baby".
5) Vælg en børnevenlig lokation
Du bør vælge et børnevenligt feriested. Det gælder både valg af land, by og midlertidig bopæl. Skal I til et varmere himmelstrøg, bør du vælge et hotelværelse med aircondition, da I ellers kan få svært ved at sove. Og hvis der er noget, du ikke ønsker dig, så er det at være på ferie med en baby der er i søvnunderskud
.Derudover er det vigtigt, at stedet, I skal bo, har de fornødne praktiske redskaber, som du ved, I får brug for.Hvis eksempelvis din baby får modermælkserstatning, er det vigtigt, at du har mulighed for at opvarme vand. I det tilfælde vil du skulle finde et sted, der som minimum stiller elkedel eller mikrobølgeovn til rådighed.
Det kan også være smart at vælge et feriested, hvor det er muligt at vaske tøj. Babyer sviner nemlig mere end enlige fædre på en kebabrestaurant klokken 05:00 efter J-dag, og derfor skal en babys tøj vaskes hyppigt.
Nogle babyer har svært ved at sove andre steder end hjemme. Det hænger nok sammen med, at de, allerede fra de er ganske små, slapper mest af i velkendte, trygge omgivelser.
Derfor risikerer du også, at din baby har sværere ved at sove på ferien end derhjemme. Heldigvis kan du gøre en række ting, der vil få de fremmede omgivelser til at fremstå mere hjemlige. Hvis din baby har en bamse eller lignende, som han/hun altid sover med, så medbring denne! Gør du det, er du allerede langt!
Har du investeret i en rejseseng, kan du – allerede inden afrejsen – vænne din baby til at sove i den. Gør du det, vil rejsesengen komme til at føles dejligt hjemlig og tryg.
LÆS OGSÅ: "Baby i sommervarmen".
6) Vær forberedt på det værste
Forhåbentlig går hele ferien, som den skal. Sådan er det i langt de fleste tilfælde, men til trods for det, anbefaler vi dig alligevel, at du forbereder dig på det værste. Så ved du præcist, hvordan du skal reagere i en eventuel krisesituation.
Derfor bør du inden afrejse få styr på, hvor det nærmeste apotek og sygehus ligger. Ligeledes bør du vide, hvem du skal kontakte, hvis baby bliver syg, eller I kommer ud for en ulykke.
Du får formentlig aldrig nogensinde brug for de informationer, men alene det, at du har en plan, hvis noget skulle gå galt, vil bidrage til forøget ro og sikkerhed på turen.
7) Slap af og nyd turen
Det lyder måske banalt, men det bliver det ikke mindre vigtigt af. Sørg nu for at nyde ferien og få slappet af i det omfang, du kan.
Nybagte forælder har tendens til hele tiden at være overdrevet opmærksomme og på stikkerne. Det bliver anstrengende og hårdt i længden, og det kan derfor være svært at geare ned, men prøv nu alligevel at ramme din hvilepuls en gang imellem.
Giv dig selv tid og plads til de ting, som du nød allermest, inden du blev forælder. Og husk på, at alle udfordringer kan overkommes. Skulle I glemme noget bagage eller lignende, så klarer I det stensikkert alligevel og får en formidabel tur alligevel.
Rigtig god ferie! :)